Brand i Helsingborg orsakar miljonförlust

Branden på Filbornatippen i Helsingborg, som tog brandkåren hela lördagen att släcka, kommer att innebära en stor ekonomisk förlust för Nordvästra Skånes renhållningsbolag.

-  Det är ju en totalskada på den byggnaden vi har byggt som var speciellt byggd just för att försvara de farliga kemikalier som fanns där. Och det kostade flera miljoner att bygga den. Nu ska den i första hand saneras och göras i ordning sedan ska den byggas upp igen så det är ju mångmiljonbelopp, säger Dag Lewis Jonsson, vd för Nordvästra Skånes renhållningsbolag.

Men brandkåren lyckades avgränsa branden till den anläggning där den startade så det är bara den som blivit skadad. 

Vad som har orsakat branden vet man ännu inte.

- Det finns ju några olika möjligheter. Det som inte får hända är att olika kemikalier blandar sig med varandra och självantänder men vi utgår ifrån att det inte är det som har hänt. Sedan vet man aldrig om det kan ha uppstått någon typ av elektriskt fel. Annars är det om den skulle varit anlagd men det blir väldigt svårt att klarlägga det.

Vid branden bildades giftig rök på grund av de kemikalier som brann upp men enligt Dag Lewis Jonsson har man haft tur med vinden som fått röken att driva iväg.

- I princip är det inga bostads- eller verksamhetsområden som har påverkats men det är klart det är ju aldrig bra att sådana här kemikalier brinner upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".