Många skuldärenden hos småpartierna

Bland en del små och oetablerade partier i Skåne är det många kandidater som har skulder hos kronofogden. Hos till exempel Sverigedemokraterna i Bjuv har fyra av de nio kandidaterna skulder som inte betalats i tid.

Allan Jönsson, ordförande i partiet i Bjuv, tror dock inte att det påverkar väljarnas förtroende.

– Det beror ju helt och hållet på vad det är för ärende, och det är nog inget ovanligt i samhället idag, säger han.

5,63 procent av skåningarna finns i kronofogdens register, medan det alltså är nästan femtio procent av Sverigedemokraternas kandidater i Bjuv.

– Det är väl otur i sa fall, säger Allan Jönsson.

Sveriges Radio har tagit reda på vilka kommunpolitiker i Skåne som finns i kronofogdens register över obetalda skulder. Hos Sverigedemokraterna i Landskrona finns fem av sjutton kandidater i registret, och i Sjöbo finns fem av sjutton kandidater hos barn- och ungdomspartiet i kronofogdens register.

I Svalöv är det centrumdemokraterna som sticker ut med sex av tretton kandidater hos kronofogden, men partiets företrädare Harry Franzén tycker inte alls att det behöver vara någon nackdel att ha hamnat där.

– Så länge det inte är något kriminellt, så finns det ingen anledning att ifrågasätta en människa som vill göra någonting, och ibland misslyckas man. Det är mänskligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".