Ny moské i Malmö

Sedan flera år tillbaka har Malmös ahmadiyyamuslimer planerat bygga en moské. Idag håller församlingen till i en villa men nu har man fått klartecken för att uppföra en riktig moské på Elisedalsområdet.

Om allt går som planerat hoppas man få igång bygget inom ett år. Det blir i så fall församlingens andra moské i Sverige.

- Vi behöver en större moské. I integrationssyfte vill vi kunna bjuda in mer folk från andra kulturer, säger Karim Lone är pressansvarig för ahmadiyyaförsamlingen i Malmö.

Den nya moskén får en yta på över 1 000 kvadratmeter och byggs i två plan. Allt som allt kommer 600 personer att få plats här. För Malmös 250 ahmadiyyamuslimer blir detta ett lyft också när det gäller vilka aktiviteter som kan hållas inom församlingen.

Skillnaden mellan ahmadiyya och andra typer av islam är att man inom den här församlingen tror på imamen Mehdi Messias ankomst och att han redan har kommit till en stad i Indien i slutet på artonhundratalet. Det är grundskillnaden menar Karim Lone. Och trots att man egentligen skulle kunna praktisera sin tro i Malmös nuvarande moské vill man ha något eget.

Karim Lone vet inte hur mycket moskébygget kommer att kosta, men i hela världen finns över 200 miljoner ahmadiyyamuslimer. Finansieringen av den nya moskén kommer att ske med hjälp av bidrag från dessa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".