Kritik mot stiftelse för "splendid dinner"

Länsstyrelsen i Skåne riktar kritik mot styrelsen i Ryttmästare John Andréns stiftelse, för att alltför mycket pengar har lagts på middagar, taxiresor och hotellboende.
Ystadsonen John Andrén, som var en hängiven beundrare av den engelske författaren Oscar Wilde, testamenterade vid sin död 1965 sin stora boksamling till Ystads kommun och den finns i dag i ett särskilt rum på Ystads bibliotek. John Andréns efterlämnade förmögenhet förvaltas enligt hans eget önskemål av en stiftelse och pengarna ska användas för att komplettera Oscar Wilde-samlingen. Men enligt John Andréns önskemål ska tre ledamöter i stiftelsens inköpsnämnd en gång varje år inta en, som det anges, "splendid dinner with delightful dishes" på Ystads Saltsjöbad eller Hotell Continental. Kostnaden för denna delikata måltid ska betalas av stiftelsen. Men vid länsstyrelsens kontroll visade det sig att det inte bara var tre personer som ätit gott: vid middagen 1999 deltog nio personer och 2001 tio personer. Vid ett tillfälle uppgick kostnaderna för festkvällen till nästan 20.000 kronor. Men Ystads kommunchef Jan-Inge Ahlfrid, som sitter i styrelsen för Ryttmästare John Andréns stiftelse, anser inte att man brutit mot några regler. - Sedan 1981 äter styrelsen en årlig middag istället för att ta ut arvoden, vilket vi har rätt att göra, säger han till P4 Radio Malmöhus. Vid ett tillfälle uppgick kostnaden för festkvällen till nästan 20.000 kronor, men enligt Jan-Inge Ahlfrid var det ett mycket speciellt tillfälle. - Då deltog Oscar Wildes sonson. Han flögs in från London och kom med mycket material till vår stiftelse. Länsstyrelsen vill nu att stiftelsen betalar tillbaka pengar för middagarna men det har styrelsen överklagat. Några pengar vill man inte betala tillbaka. - Nej, vi äter en årlig middag i stället för att ta ut ett arvode som vida överstiger den årliga middagen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".