Allt fler nekas sjukpenning

Det har blivit vanligare att Försäkringskassan nekar den som har ett läkarintyg sjukpenning. Det här är en följd av att Försäkringskassorna över hela landet jobbar hårt för att minska antalet utbetalda sjukpenningsdagar.

– Bara för att man har ett läkarintyg, så har man inte en självklar rätt till sjukpenning. Vi gör en bedömning sett från vad som står i intyget och individens arbetsuppgifter, säger Ronny Andersson, försäkringschef för Försäkringskassan i Skåne.

Regeringens mål är att antalet sjukpenningsdagar ska halveras fram till 2008. Skåne är friskare än riket i övrigt och är på god väg att nå målet. Här har antalet sjukpenningsdagar gått ner med nära 20 procent sedan 2002, men bara en liten del beror på att folk nekas sjukpenning, enligt Ronny Andersson.

Ändå ökar antalet personer som får nej eller får sjukpenning indragen. Hittills i år, fram till och med maj är det 638 skåningar som råkat ut för det. Håller den trenden i sig kommer det att vara betydligt fler i år än under förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".