Dödande skott gav åtta år

Den 27-årige man som stått åtalad för att ha skjutit ihjäl en 23-årig man på Gustav Adolfs torg i Malmö i januari dömdes på tisdagen till åtta års fängelse. Men tingsrätten i Malmö valde att inte döma mannen för mord.

Det var natten mellan den 21 och 22 januari som 27-åringen och 23-åringen tillsammans med vänner hamnade i bråk på en nattklubb i Rosengård i Malmö.

Männen kom senare överens om att träffas vid en hamburgerrestaurang på Gustav Adolfs torg för att göra upp. På väg dit hämtade 27-åringen en pistol, eftersom han enligt egna uppgifter kände sig kränkt och rädd, men han hade inte planerat att döda.

När 27-åringen kom fram till platsen upplevde han det som att 23-åringen var i färd med att misshandla en av 27-åringens vänner, och då avlossade han ett skott mot 23-åringen.

Skottet träffade så illa i bröstet att mannen avled strax efter att han kommit till sjukhus. 27-åringen anmälde sig själv hos polisen och har erkänt att han avlossade det dödande skottet.

Tingsrätten anser ändå att det är bevisat att 27-åringen egentligen siktade mot området mellan midjan och låret, och det sammantaget med att han bara avlossade ett skott gör att man bedömer att det inte fanns uppsåt att döda.

Därför döms inte 27-åringen för mord utan för vållande till annans död, grov misshandel och grovt vapenbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".