Barn- och ungdomsidrotten hotas i Skåne

Det statliga aktivitetsstödet för föreningar kommer att minska kraftigt, och det kan bli ett hårt slag mot de mindre idrottsföreningarna i Skåne.

– Framför allt är det barn- och ungdomsverksamheten som kommer att drabbas, säger Mats Werne, förbundschef för Skånes Idrottsförbund.

Nästan 600 miljoner kronor betalas årligen ut i lokalt aktivitetsstöd till landets föreningar. Hur mycket stöd varje förening får, beror på hur många ungdomar man lyckas engagera i sin verksamhet.

Pengarna kommer från statliga speljätten Svenska spels överskott, men när det överskottet minskade ifjol, minskade också aktivitetsstödet med cirka med 100 miljoner kronor.

För Skånes del blir det en minskning med runt 10 miljoner kronor, och Mats Werne är rädd för att det blir de idrottande ungdomarna och deras föräldrar som till slut kommer stå för notan.

– Intäktsbortfallet måste kompenseras på något annat sätt. Antingen genom att finna nya intäktskällor eller så måste egeninsatserna öka, säger han.

På Riksidrottsförbundet är man mycket kritiskt mot att ha ett stödsystem där man är beroende av Svenska spels ekonomi. Nu ska man bedriva politisk lobbyverksamhet, och nästa vecka under politikerveckan i Almedalen, så kommer man hålla ett seminarium om frågan för att övertyga politikerna om att idrotten behöver ett nytt stödsystem.

– Vi skulle istället vilja se att detta statsfinansierades som vilken utgift i statsbudgeten som helst, så att idrotten kan få en trygg och långsiktig finansiering, säger Mats Werne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".