Tbc-test kan bli obligatorisk

Två lärare på svenska för invandrare, SFI, i Malmö drabbades av latent tuberkulos efter att ha smittats av en elev. Nu kräver de att kommunen ska införa obligatoriska hälsosamtal med möjlighet till tbc-test.

– Jag känner inte till några smittade tidigare och jag har varit i branschen i många år. Det pågår arbete för att få till stånd undersökningar av nyanlända, säger Gunilla Håkansson, SFI-rektor för nyanlända på Malmö stad.

Men Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på socialstyrelsen, tycker inte att det är en bra idé. Enligt honom är problemet idag att alltför många flyktingar inte erbjuds att komma på ett hälsosamtal.

– Men tuberkulos kan inte i alla fall upptäckas vid en enstaka hälsokontroll. De som flyttar hit måste få kontakt med sjukvården så att de kommer dit om de skulle få hosta och att de då undersöks för tuberkulos, säger Anders Tegnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".