Regeringen sa ja till Kriegers flak

Regeringen har idag gett klartecken till vindkraftsparken på Kriegers Flak i södra Östersjön.  Företaget Vattenfall har fått tillstånd att bygga 128 vindkraftverk på ett område tre mil söder om Trelleborg. Men det finns fortfarande frågetecken kring om parken verkligen kommer att byggas.

Företaget VPD, som ägs av Vattenfall, kommer att producera cirka två terrawattimmar el, eller ungefär hälften av det som den numera stängda kärnkraftsreaktorn Barsebäck 2 producerade varje år.  Men än så länge är det inte säkert att parken kommer att byggas.

– När alla tillstånd är klara och alla förutsättningar inklusive byggkostnaderna är klara så måste vi ställa oss frågan om investeringen ger acceptabel lönsamhet. Det tror vi idag, men det måste vi ta ställning till senare, säger Göran Lundgren, Vattenfalls chef för elproduktion i Norden.

Göran Lundgren ser regeringens ja som ett stort steg framåt. Men alla har inte varit positiva till den nya vindkraftsparken. Innevånare i Trelleborg har varit rädda att utsikten ska störas och Fiskeriverket har sagt nej, Försvarets radioanstalt har varit kritiska och också på Tekniska nämnden i Trelleborg har man varit skeptiska. Man har varit rädd att anläggningen ska hota elnätet i staden.

– Vi är rädda för instabilitet i elnätet, vilket vi diskuterar med Vattenfall, säger Lennart Lindsjö är teknisk chef i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".