Bättre alkoholservering i Lund

Krogpersonalen i Lund har blivit bättre på att inte servera alkohol till kraftigt berusade gäster. Det visar siffror som polisen, Krögarföreningen och Lunds kommun presenterade på torsdagen.

Antalet krogar som serverar kraftigt berusade har sjunkit drastiskt. 

– När vi kan komma ner till siffror där bara en krog av tolv serverar berusade så blir jag glad. Det är bra för trivseln på krogen, och antalet misshandelfall på stan minskar, säger närpolischefen Jörgen Nilsson.

Tolv krogar har vid fyra tillfällen besökts av skådespelare som spelat kraftigt berusade, och som beställt en starköl. Enligt lag får inte krogpersonalen servera så fulla personer. För två år sedan när första försöket gjordes serverade trots det fem av tolv krogar personen som spelade full. Sedan dess har krogpersonalen i Lund utbildats varje år och fått göra ett prov. Och nu syns alltså effekterna.

– Vi vill minska den skadliga konsumtionen av alkohol, få de som dricker mest att dricka mindre, säger Martin Ekström, Lunds kommuns drogsamordnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".