Ystad vill också ha sockerbrukspengar

På torsdagen blev det klart att företaget Danisco får 253 miljoner kronor för att riva sockerbruket i Köpingebro utanför Ystad, men Ystad kommun som vill ha ersättning för de förlorade arbetstillfällena har än så länge inte fått några pengar.

Kommunen hoppas dock på pengar till hösten.

– Vi vet att det finns ytterligare pengar att söka från ett diversifieringsstöd. Jag tror att det är en förutsättning för att det ska bli någon exploatering av området, säger kommunstyrelseordförande Kent Mårtensson (s).

Danisco får pengarna med villkoret att sockerbruket rivs och att marken återställs, så att den går att använda på nytt, och senast 2010 ska det vara klart. En liten del av produktionen kommer dock vara kvar i Köpingebro.

Ystad kommun hoppas alltså på ett bidrag för att kunna dra igång andra verksamheter och skaffa nya jobb till de cirka 130 personer som blir utan arbete när bruket läggs ner, men vad som kommer att ersätta bruket är än så länge oklart.

– Med den verksamhet som kommer att vara kvar, så tror jag inte att det är möjligt att bygga några bostäder, utan det blir frågan om verksamheter, säger Kent Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".