Babyboom kräver insatser i Malmö

Det föds alltfler barn i Malmö. Jämfört med förra året har antalet födslar ökat med sju procent. Barnmorskorna är hårt belastade, och för att lätta på trycket kommer ytterligare en mödravårdscentral att öppnas i centrala Malmö i höst.

– Vi har en lokal på gång, men det är inte hundraprocentigt säkert ännu, så därför kan jag inte berätta adressen, säger Gunilla Bodelsson, chef för kvinnokliniken på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Lokalen behöver byggas om, och därför kommer en ny, tillfällig mödravård att öppnas inne på universitetssjukhuset MAS i Malmö i början av hösten. Där ska fyra nya barnmorskor jobba.

Kanske kortas då tiden som en gravid kvinna idag får vänta, innan hon första gången träffar barnmorskan. Just nu sker första besöket i regel i 15:e -16:e graviditetsveckan. Alla har dock inte märkt av det hårda trycket.

– Det enda som de har sagt är att ska man ha en speciell tid, så får man ringa i god tid, säger Hanna Ottersten, mamma till två månader gamla Emmy.

Inflyttningen ökar till Malmö, och både där och i hela Skåne väntar man ökade födelsetal. Enligt en utredning som mödrahälsovården gjort behövs det 38 nya barnmorskor i Skåne fram till år 2013. I Malmö bygger kvinnokliniken om och bygger till, och nästa år får förlossningen nya lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".