230 miljoner satsas på unga kriminella

Från och med imorgon börjar en stor satsning på unga kriminella. Regeringen ger 230 miljoner kronor i bland annat subventioner på vårdhemsavgifter för unga. Dessutom kommer man att satsa på ett mer långsiktigt arbete för att undvika att unga återfaller i kriminalitet. Sex kommuner i Skåne kommer att ta del av den tvååriga satsningen.

Pengarna ska öka kvaliteten på ungdomsvården genom bland annat utbildning av personalen. Framför allt går de till en satsning på samverkan mellan institutionsvården och vården på hemmaplan. Socialarbetare kommer att anställas med uppgiften att fånga upp ungdomar som vistats på ungdomshem.

Enligt Katarina Lindeberg, chef på Råby ungdomshem i Lund, kommer satsningen att innebära en möjlighet att förbättra samarbetet mellan de kommuner i Skåne som ingår i vårdkedjeprojektet.

- Med denna satsningen har vi möjlighet att arbeta långsiktigt med ungdomarnas familj och nätverk på hemmaplan och inte bara på institutionerna, säger Katarina Lindeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".