Födde för tidigt - går miste om 11 000

Det är många nya lagar och regler som träder i kraft i morgon, den 1 juli. Bland annat ändras reglerna för föräldrapenningen.

Ida Jönsson som idag födde en bebis på Centralsjukhuset i Kristianstad går miste om 11 000 kronor för att hennes son föddes idag och inte imorgon.

De är flera regeländringar hos försäkringskassan som börjar gälla imorgon. Den största är att man höjer den fasta ersättningen som föräldrar får för 90 av sina föräldrardagar. Den höjs från 60-180 kronor per dag.

Det innebär i praktiken att den som föder barn imorgon får 120 kronor mer om dagen än exempelvis Ida Jönsson som har fött barn idag. Det blir nästan 11 000 kronor totalt.

En annan ändring är att inkomsttaket på de inkomstbaserade föräldrardagarna höjs. Den omfattar från och med imorgon föräldrar som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden. Det gäller oavsett när barnet är fött.

Trots att hon inte får de 11 000 kronorna tycker Ida Jönsson att regeländringen är bra:

-Jag tycker att det är bra för alla andra som får den höjningen, men det känns ju snopet nu bara en dag innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".