Äldre skåningar får vänta på boende

Trots att äldre, som behöver särskilt boende, har rätt att få det så fort kommunen sagt ja till deras ansökan, så får äldre skåningar ändå ofta vänta. I år har dessutom antalet beslut om särskilt boende som kommunerna inte verkställt ökat kraftigt.

För det mesta handlar det om äldre kvinnor som inte klarar av att bo hemma längre.

– De får ofta andra insatser under tiden. De kan få korttidsboende elelr utökad hemtjänst, så deras behöv kan bli relativt väl tillgodosedda, men de har ändå ett behov av en större insats, berättar Eva Wallengren, socialkonsulent på länsstyrelsen.  

Varje årsskifte mäter länsstyrelsen hur länge det dröjer innan kommunerna faktiskt ordnar ett särskilt boende. I år visar mätningen att det fanns 396 beslut som inte hade verkställts, och det är en ökning med nästan 50 procent på ett år.

Det kan bero på att många kommuner fattade sina beslut just vid årsskiftet, och då inte visste när de skulle verkställas, men i till exempel Helsingborg, Hässleholm, Lunds och i Östra Göinge kommuner är ökningen kraftig. Nedskärningar, förändringar och ombyggnader är några förklaringar.

Samtidigt har väntetiden faktiskt kortats. De flesta ordnar numera ett särskilt boende inom tre månader. Från månadsskiftet nu i juli gäller att kommunerna kan få betala en särskild avgift om de inte genomför sina beslut. Hittills har det bara gällt när det funnits en dom. Det lär bli en del som får betala, tror Eva Wallengren.

– När det gäller icke verkställda domar har det rört sig om mellan tiotusen kronor och en miljon. Jag skulle tippa att det blir ungefär samma avgifter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".