Danskarna vill inte ha tåg i Fyledalen

Motståndarna till planerna på tåg genom Fyledalen får oväntat stöd av det danska Friluftsrådet. I ett brev till Tomelilla och Sjöbo kommuner utrycker rådet sin oro över Fyledalens framtid.

2020 är tanken att den nya Simrishamnsbanan över Sjöbo ska vara klar, men järnvägssträckan mellan Sjöbo och Tomelilla har vållat stor debatt. Frågan är om järnvägen ska dras genom Fyledalen eller utmed riksväg 11.

Aktionsgruppen Inga tåg i Fyledalen samlar just nu in namn för att övertyga politikerna om sin ståndpunkt, och nu får de alltså stöd från Friluftsrådet i Danmark.

Skånes många goda frilufts- och naturupplevelser anser rådet vara en del av närmiljön för dem som bor i Storköpenhamn - en grön lunga för Köpenhamnarna helt enkelt. Därför de ser med oro på planerna att dra banan genom de känsliga naturområdena i Fyledalen.

I sin skrivelse till makthavarna i Sjöbo och Tomelilla skriver rådet att man åtminstone hoppas en på en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning innan det slutgiltiga beslutet tas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".