Inga höga legionellahalter hos MKB

På måndagen kom de första provsvaren för den MKB-ägda fastighet där en kvinna avled till följd av en lunginflammation som orsakats av legionellabakterier. Resultaten visar att det i dagsläget inte finns några för höga halter av bakterien.

Det var för två veckor sedan som MKB fick en indikation av Miljöförvaltningen om att det kunde finnas för höga halter av legionellabakterier i en av bolagets fastigheter. Detta hade upptäckts då en äldre kvinna nyligen dött av en legionellarelaterad lunginflammation.

Den första man gjorde var att hetta upp vattnet i fastigheten så att ingen skulle kunna bli sjuk om misstankarna var sanna. Sedan tog man vattenprover.  Svaren visade sig att det fanns så låga halter av legionella att miljöförvaltningen bedömer risken för smitta som obefintlig. Men ännu återstår resultatet från den avlidna kvinnans lägenhet.  

– Nu säkerställer vi att varmvattentemperaturen är rätt i alla system. Vi har nu förstärkt vårt preventiva arbete med legionella, säger Fredrik Sieradzki, kommunikationsansvarig på MKB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".