Ingen enighet i Sjöbo om vägfinansiering

I Sjöbo vill man inte vänta på att staten ska göra vägarna 11 och 13 säkrare utan kommunen tänker låna ut 75 miljoner till Vägverket för att snabbt få det gjort. Det kostar dock kommunen omkring 2 miljoner kronor i räntor och frågan är var pengarna ska tas ifrån.

- Det ska bli som lite som möjligt från den kommunala kassan som tas för att betala räntorna, säger kommunstyrelsens moderate ordförande Stefan Lundgren.

Istället vill han hitta sponsorer och just nu pågår det samtal med företagare som kanske kan stödja projektet. Men egentligen tycker Stefan Lundgren att det är fel att företag eller kommuner ska behöva finansiera vägen.

- Det är staten som ska göra detta men de har inte gjort det och då måste vi göra detta för att vi ska slippa ha fler dödsfall och fler incidenter på denna sträcka som vi har haft ett antal av under de senaste tio åren.

Men socialdemokraterna, som alltså är i opposition, tror inte på sponsring. Och att ta pengar från annan verksamhet vill man inte heller, utan de ser ett par andra alternativ.

- Vi har inte sett att de här finansiererna finns och då måste man höja skatten för att få in pengarna.

Men det innebär inte att det är säkert att det blir en skattehöjning ifall socialdemokraterna tar över makten i Sjöbo efter valet.

- Det är för tidigt att säga för vi hoppas ju på att få en socialdemokratisk regering och en socialdemokratisk majoritet även i regionen och då tror vi att vi kan få fram pengarna utan att Sjöbo kommun ska behöva forskutera dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".