Långa köer till cancerbehandling kritiseras

Svårt sjuka cancerpatienter kan få vänta i flera veckor på smärtlindrande strålbehandling på sjukhusen i Malmö och Lund.
Det konstaterar socialstyrelsen i Malmö i en ny rapport. Allvarligast kritik riktar socialstyrelsen mot Universitetssjukhuset MAS i Malmö där genomsnittstiden för smärtlindrande strålbehandling är fyra veckor. - Väntetiden till lindrande strålbehandling bör ju inte vara mer än en vecka eftersom indikationen är smärtor som är svåra att behandla på annat sätt och den förväntade levnadstiden är ganska kort, säger Karin Hedner som är tillsynsläkare på socialstyrelsen i Malmö. Det handlar om patienter, ofta med framskriden cancer som strålbehandlas för att lindra smärtan. I södra sjukvårdsregionen är det tre sjukhus som ger smärtlindrande strålbehandling; i Växjö får patienterna vänta en till två veckor, likaså i Lund. Sjukhuset i Ängelholm rapporterar att patienter som remitterats till Lund har fått vänta upp till åtta veckor. Värst är det i Malmö med en genomsnittlig väntetid på fyra veckor. Orsaken är sjukskrivningar och brist på sköterskor. - Det vi har försökt göra är att rekrytera ny personal men det har tyvärr misslyckats, säger Göran Bjelkengren som är överläkare på onkologkliniken med ansvar för strålbehandlingen på Universitetssjukhuset MAS. Istället remitteras nu en del patienter till Lund som hittills har haft kortare väntetider. - Men är det patienter som är svårt sjuka och har besvär med transporter så är det ju inte alltid så enkelt för dem, säger Göran Bjelkengren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista