Stort skadestånd för registrering

En nazist har dömts att betala 94 000 i skadestånd till en kvinna, som är en av över tusen personer som har funnits med i ett personregister upprättat av nazister. Domen från Helsingborgs tingsrätt gör det möjligt för de övriga att begära liknande summor och den dömde nazisten kan komma att tvingas betala tiotals miljoner kronor i skadestånd.

– Nu visar man att det ska vara en individuell prövning. Man ser det som flera individuella skadestånd, säger advokat Olle Karlsson som är ombud för flera av de drabbade.

Registret, som innehåller uppgifter om 1 247 personer, hittades i samband med utredningen kring mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. Polisen fann registret i den morddömde Hampus Hellekants dator och spåren ledde till två andra nazister.

En av dem dömdes för brott mot datalagen. Registret var sökbart och innehöll uppgifter om personernas politiska och etniska tillhörighet, sexuell läggning och hudfärg. Förkortningar som SVA för svartskalle och J för jude användes.

Den största delen av det utdömda skadeståndet handlar om ersättning för det psykiska våld som kvinnan utsatts för. Hon har fortfarande skyddad identitet och har tvingats flytta flera gånger, hennes barn får inte vara med i skolkataloger och hon har under en tid haft livvakter.

Domen i Helsingborgs tingsrätt möjliggör för de andra registrerade att inte bara få skadestånd för kränkning, den summan har satts till 10 000 kronor vid tidigare rättegångar, utan också för sveda och värk. Enligt advokat Olle Karlsson, som företräder 180 av de registrerade personerna, behöver man nu inte nöja sig med schablonsumman 10 000 kronor för kränkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".