Få återfall bland unga sexförbrytare

Trettio procent av alla sexuella övergrepp på barn begås av ungdomar under nitton år. Sedan 1991 har utredningshemmet i Hässleholm slussat ut sjuttio av ungdomarna, och bara en har återfallit.

– Det är viktigt att se ungdomens behov av stöd. Oftast finns svårigheter på flera områden. Ibland tenderar man att överdriva en sexuell problematik, ibland glömmer man den. Det gäller att hitta rätt nivå, säger Maria Lind, som är psykolog. Hon utreder vilken typ av rehabilitering som är bäst för de unga människor som begått övergrepp.

70 unga sexförbrytare har Hässleholmshemmet utrett sen 1991 och statistiken är slående bara en av 70 har återfallit. Dick Dovik som är chef för hemmet är nöjd men ser ett underliggande problem.

– Det är en samhällsfråga, för behandlingen kostar pengar. Ibland vill man inte betala för den behandling som experterna anser behövs, säger Nick Dovik, chef för utredningshemmet i Hässleholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".