Sundsbussarna flaggar danskt

Sundsbussarna som går mellan Helsingborg och Helsingör har seglat under svensk flagg de senaste fem åren, men när rederiets nya båtar tas i bruk nästa år är tanken att de ska gå under dansk flagg och registreras i det danska DIS-registret.

Det danska internationella fartygsregistret, DIS, infördes i Danmark 2001. Rederierna som är registrerade där slipper betala sociala avgifter och betala in skatt för de anställda, men det gäller bara för danskar.

Tillfälliga övergångsregler infördes för svenskar som var anställda ombord på disregistrerade fartyg i januari 2001. Men för alla som anställts därefter gäller att de ska betala skatt i Sverige. Den danska nettolönen krymper då och innebär i praktiken att lönen sänks med 30 procent.

Om Sundsbussarna byter till dansk DIS-flagg kommer mellan 30 och 40 svenska anställda att bli berörda.

Socialdemokraten Kent Härstedt, som var med och drev igenom övergångsreglerna 2001, oroar sig över utvecklingen att fler rederier väljer att segla under dansk DIS-flagg.

– Det kan vara början på en omvälvande förändring. Snart har vi kanske inte en enda svenska anställd på de här färjorna, säger Kent Härstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".