Mur upprör på Rosengårds centrum

Många butiksägare på Rosengårds centrum är upprörda över hur matjätten Citygross har påverkat handeln där. När man öppnade för tre år sedan byggdes en vägg som skiljer mataffären från det övriga centret. Och istället för att ha påverkat handeln positivt så har försäljningen i de andra affärerna minskat sedan Citygross etablerades för 3 år sedan. En av de arga butiksägarna är So-Hat på Ro-Cent Skor.

Det talades om integration när Sveriges största matmarknad med sina blågula flaggor öppnade i Rosengård för tre år sen och allt verkade perfekt utifrån. Men med en betongmur mellan matjätten och inomhuscentret med sina butiker blev resultatet det motsatta för småbutikerna.

När CityGross kom gick hyran upp med 50 procent och läget blev sämre. Samer Harafati på Satellitman har tappat 20 procent av sin försäljning. Det är också ett problem att City Gross har delvis samma sortiment som vi i småbutikerna, säger Allan Wilchat på Press & Spel. Och alla är kritiska till väggen. Den gör oss isolerade, säger Muktar Sahibi på Home Shop.

Sohat på Ro-Cent Skor tycker inte kommunen skulle ha gått med på CityGross krav på en vägg mellan sig och centrum. Men stadsdelens ordförande, socialdemokraten Andreas Konstantinidis, säger att kommunen inte kan styra i den frågan.

Han lovar att ta upp frågan med fastighetsägaren igen men ger inte mycket hopp till butiksinnehavarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".