Akut vattenbrist i Bjuvs kommun

Det varma och torra vädret gör att det börjar bli ont om vatten. Ystad kommun manar till sparsamhet. I Ekeby och Billesholm är det akut vattenbrist och igår kväll blev ett trettiotal hushåll där mer eller mindre utan vatten. I Bjuvs kommun har vattenförbrukningen fördubblats och kommunen har infört bevattningsförbud i Ekeby och Billesholm, men hittills utan nån större effekt. Och vattenbristen kan få konsekvenser, det säger Leif Erlandsson, teknisk chef i Bjuvs kommun.

Bevattningsförbud eller inte. Värmen och torkan gör att många ändå vill fylla på sin pool och vattna gräsmattor och sina odlingar. I centralorten Bjuv är det inga problem - men igår infördes bevattningsförbud i Billesholm. I Ekeby har det varit förbjudet att vattna sen en tid tillbaka. Att tillgången på vatten är sämre i Ekeby och Billesholm beror på att det inte finns vattentorn där. Och när många vattnar på kvällarna hinner inte vattenreservoaren i Billesholm fyllas på nattetid. Kommunen kan inte göra mycket annnt än att vädja till invånarna att de ska snåla med vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".