Vattenbrist i Skåne

Flera skånska kommuner har gått ut till sina abonnenter för att be dom spara på vattnet och nu gör också länsstyrelsen bedömningen att det kan bli problem med vattentillgången.

Det är det torra och varma vädret som gör att både länsstyrelsen i Skåne och flera skånska kommuner nu manar till försiktighet med vattenförbrukningen.

I kommunerna Båstad, Åstorp och Bjuv är det mer eller mindre bevattningsförbud. Flera andra kommuner, som Eslöv, Tomelilla och Ystad har gått ut med uppmaningar till sina abonnenter att vara sparsamma med vattnet. Bland annat eftersom det finns risk för att vattnet inte räcker för att släcka eventuella bränder.

På länsstyrelsen säger miljöavdelningens Katinka Hassel Tjell att det kan bli fortsatta problem med grundvattentillgången och dessutom har vattenflödena minskat kraftigt i flera vattendrag i Skåne.

För mycket bevattning riskerar att minska nivån ytterligare så att det kan bli kritiskt för bland annat laxen i de mindre vattendragen. Därför vill länsstyrelsen att ingen tar vatten ur mindre åar och bäckar utan tillstånd.

Katinka Hessel Tjell säger att uppmaningen till sparsamhet gäller tills vidare och att det krävs ordentligt med regn för att situationen ska bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".