Multikulturell Hamlet gör succé i Helsingör

Årets hamletfestspel i Helsingör i asiatisk anda blir en succé vad än belackarna trodde. Redan nu är nästan alla föreställningar i augusti slutsålda.
Gång efter gång ända sedan 1816 har Hamlet satts upp på Kronoborgs slott. Men i år trodde folk inte sina öron. Hamlet sätts upp som en multikulturell föreställning med asiatiska skådespelare, dansare och musiker och utan någon speciell hamletfigur. Regissören On Keng Sen från Singapore förklarade att Hamlet inte behöver stå på någon scen eftersom han finns i oss alla. Det blev nästan för mycket för skeptikerna. Men nästan alla biljetter till de fyra först insatta föreställningarna är nu slut och nu håller också biljetterna till två extraföreställningar på att ta slut. Därmed är succén given också för en asiatisk variant av Hamlet, som fått titeln Search Hamlet, alltså på jakt efter Hamlet, som spelas på Kronborgs slott i mitten av augusti. Men det tog 400 år att nå dit. Nu ska slottet explodera i ljus, filmer, dans, scenografi och kostymer och musik som ligger långt från den traditionella tolkningen av Shakespears Hamlet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista