Narkotikabeslagen ökar kraftigt i Skåne

Hälften av tullens beslag i landet det senaste halvåret gjordes i Skåne. Tullens halvårsstatistik, som presenterades på tisdagen, visar att det allt oftare handlar det om grov och organiserad gränsöverskridande brottslighet.
Under årets första halva har tullen gjort många stora beslag av narkotika och det är framförallt Öresundsbron som är den stora motorvägen in i landet. Det är den som förklarar ökningen. Nästan alla former av narkotika ökar i Skåne. Framförallt khat, heroin, kokain och cannabis. 84 procent av all cannabis som beslagtogs i Sverige första halvan av året gjordes i Skåneregionen och 75 procent av allt heroin och 98,5 procent av all khat. - Det är ju glädjande att vi gör ett gott arbete i Skåne. Men det är tråkigt ur det perspektivet att det finns ett så stort inflöde av narkotika, säger Per Corsing, tullens gränsskyddschef i Skåne. Tullen har anställt ett 40-tal personer sedan Öresundsbron öppnade. Under de två år som förbindelsen varit öppen har tullen blivit mer effektiv, enligt Per Corsing. - Vi har lärt oss trafikströmmarna, de vägar som narkotikan går. Vi jobbar hela tiden med att förändra arbetsmiljön för de som arbetar, säger Corsing.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".