Bostäder vallöfte i Höganäs

Det är ont om bostäder i Höganäs och den bristen blir en av valfrågorna i år. Det borgerliga blocket vill satsa på bostadsrätter, medan socialdemokraterna vill att det byggs billiga hyresrätter.

Moderata kommunalrådet Peter Kovacs är medveten om att det är ont om billiga lägenheter.

- Det är inget stort utbud avlägenheter. Å andra sida än efterfrågan inte så stor heller. Jag har pratat med vårt kommunala bostadbolag som inte säger sig känna något direkt behov från ungdomar. Det är nog så att vi får acceptera att ungdomar i 20-årsåldern söker sig från Höganäs. Vi vet att de kommer tillbaka då de är 35, så har det varit väldigt länge. Men det betyder ju inte att det inte finns några som vill stanna och bo här och de ska vi givetvis försöka tillgodose också. På något sett tycker jag också att vi på något område ska försöka få fram billiga ungdomslägenheter, säger Peter Kovacs till SR Malmöhus.

Socialdemokraten Bengt Silfverstrand tycker att ungdomarna i Höganäs inte har något val då det gäller bostadsfrågan.

- Här råder ingen valfrihet. Den stora bristen i dag är bevisligen på hyreslägenheter. Vi vill då att kommunen ska använda det kommunala planmonopolet mer aktivt. Konkret köpa upp mark och se till att inte detaljplanera områden där det uppenbara syftet är att trissa upp markpriserna, som vi har konkreta exempel på nu på senare tid i Höganäs kommun, säger Bengt Silfverstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".