Antalet anmälda mord och dråp ökar

Antalet anmälda mord, dråp och misshandlar med dödlig utgång har ökat med 122 procent i Skåne län sedan förra året. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Men polisen tar siffrorna med en nypa salt.

Thomas Servin är kriminalkommissarie på polisens underrättelserotel och han säger till P4 Radio Malmöhus att om man bara ser siffrorna så ser det ut som en kraftig höjning, men sett i reella siffror så är ökningen kanske inte så kollosalt stor.

- Jag tycker kanske att det är lite kort att dra allt för långtgående slutsatser av de här talen, eftersom man vill se det i ett lite längre perspektiv innan man kan analysera och se vad det är som hänt egentligen, säger han.

Förutom den stora ökningen av anmälda mord och dråp så har antalet anmälningar om brott mot narkotikastrafflagen ökat med 76 procent. Men Thomas Servin tror inte heller att detta behöver bero på att fler använder narkotika utan snarare att det är ett tecken på att polisen gör sitt jobb.

- Det speglar polisens insatser, eftersom det är inte ett brott som folk anmäler utan är ett mått på polisen insats. I detta fallet vill jag nog påstå att polismyndigheten i Skåne har satsat stort att försöka komma tillrätta med unga missbrukare och att stoppa missbruket i ett tidigt skede, säger Thomas Servin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".