UD:s presschef: "Man måste prioritera"

Två flickor från Skurup som just nu befinner sig i Libanon hade ännu på lördagsförmiddagen inte fått någon information från Utrikesdepartementet om när de kan få åka hem. Inte heller flickornas mamma, Eva Lindstedt, har fått veta något om döttrarnas evakuering.

Enligt UD så prioriterar man gravida o barn, men presschefen Cecilia Juhlin, vet inte varför flickorna, som är fjorton- och sexton år gamla, inte har fått något besked.

- Jag kan inte svara på vilka som blivit kontaktade, men jag vet att konsulatet håller i den här processen och har gjort ett urval enligt de listor som vi har.

Det finns cirka 4 000 svenskar i Libanon just nu och lördagens evakuering börjar med att tio bussar med plats för 500 personer åker till Syrien varifrån de kommer att flygas till Sverige på måndag.

Cecilia Juhlin menar att det är rimligt att två barn som reser ensamma borde få vara bland de första som lämnar Libanon. Men samtidigt säger hon att man måste göra någon slags prioriteringsordning.

- Vi kan ju inte ta alla samtidigt. I första hand har vi gett konkreta uppgifter till dem som ska åka med bussarna. Har de inte fått ett besked nu så kommer de inte med de bussar som går under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".