Solen och värmen hot mot potatisen

Sommarens värme och brist på regn kan få förödande konsekvenser för potatisodlare i Skåne. Vilket lär få konsekvenser även för konsumenterna, eftersom torkan redan har påverkat skördarna.

- För de som inte har tillgång till konstbevattning har det redan gjorts stor skada, säger Andreas Kronhed som är konsulent på hushållningssällskapet.

I och med att det är torrt sätter inte plantorna lika många knölar av potatisen som de normalt skulle ha gjort och den skadan går nu inte att reparera. De som har tillgång till konstbevattning har kunnat hindra detta, men det är få som har kapacitet till sådan bevattning att man kan ersätta ett regn. Man kan ofta komplettera dålig tillgång på regn, men man kan inte helt ersätta den.

Även de som har tillgång till konstbevattning kan komma att få brist på vatten om det soliga och torra vädret håller i sig. Och då tror Andreas Kronhed att risken är stor att även konsumenterna märker av den dåliga skörden.

- Det kommer sannolikt bli en lägre tillgång än normalt och man kommer nog också tyvärr se en liten sämre kvalitet. Potatisen kommer säkert smaka lika gott, men den ser inte så rolig ut som den brukar göra, säger han.

Enligt Andreas Kronhed kommer det förmodligen inte bli brist på potatis men det kan påverka priset. Om tillgången är dålig är det lätt att priserna springer iväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".