Bussbolag fuskar med kör- och vilotider

Bussbolag som kör i Europa följer inte reglerna om kör- och vilotider. För att garantera en trygg trafik får yrkeschaufförer i Europa köra i högst nio timmar per dag. Men vi har pratat med en busschaufför som berättar att det är vanligt att bussbolagen kringgår reglerna och att det finns många sätt att fuska på.

- För att kringgå reglerna kan man till exempel ha en busschaufför som går av en buss och på en annan och fortsätter att köra. Man kan också ha chaufförer som sitter och åker med som passagerare i bussarna och sedan börjar köra vilket man heller inte får lov att göra, säger busschauffören som vi kallar för Christian.

Christian slutade som busschaufför i fjol efter att ha jobbat i 15 år för i stort sett alla svenska bussbolag som kör turistresor i Europa. Och under de många resor han kört kan han inte minnas att han någonsin kunnat ta ut den vilotid som han enligt lagen ska ta.

- Tempot är för högt. Man tummar på marginalerna helt enkelt och självklart är det en säkerhetsrisk, säger han.

Lone Olsson jobbar som ombudsman för Transports avdelning för busschaufförer i Malmö och hon har många gånger sett att busschaufförer kör pass som är längre än det tillåtna.

- Jag tror att det är jättevanligt. När vi är ute bland bussarbetsgivarna och påtalar att vi vill att man följer avtalet så pratar de ofta om att vissa resebyråer har så dåliga priser att om de ska följa avtalet så kan de inte köra de resorna helt enkelt, säger hon till P4 Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".