Män ska lockas till skolan

Länsarbetsnämnden i Skåne vill locka fler män till skolan. Därför erbjuds nu arbetslösa män som vill arbeta som lärare en ettårig utbildning på lärarutbildningen vid Malmö högskola.
Inom arbetsmarknadsverket har man ett uppdrag av riksdag och regering att arbeta för en jämn könsfördelning på arbetsmarknaden. Ett av de områden som är speciellt könssegregerat är skolvärlden. Den utbildning som nu genomförs på uppdrag av länsarbetsnämnden är en ettårig utbildning som mest består av praktiskt arbete ute på skolor. De som godkänns garanteras en plats vid utbildningarna för grundskollärare eller förskollärare. Det är tredje året man testar på det här. Och satsningen har gett positiva resultat. - Nästa alla som gått utbildningen fortsätter sin yrkesutbildningen efter kursen, säger Carl-Axel Johansson som är handläggare på länsarbetsnämnden och ansvarig för det externa jämställdhetsarbetet. I dag är andelen manliga lärare vid grund- och förskola mycket låg. Mindre än var fjärde lärare i grundskolan är man och på förskolan bara fem av hundra. Carl-Axel Johansson tror att satsningen på arbetslösa män kan ändra på det. - När man ser fler män på utbildningen blir det naturligare för andra att söka sig dit. Enligt Carl-Axel har många kommuner blivit intresserade och vill var med i projektet. - När könsfördelningen är jämn blir det lugnare på skolorna, säger han till P4 Radio Malmöhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".