Lättare att ha parabolantenn

En ny regeringsutredning kan göra det lättare för hyresgäster att sätta upp en parabolantenn utan att riskera att bli vräkta. För boende i det paraboltäta Malmö kan det här innebära en större trygghet, för många har varit oroliga efter en dom som gav hyresvärdarna makten över antennerna.

Tre familjer i Rinkeby utanför Stockholm blev i julas uppsagda från sina lägenheter efter att hovrätten fastställt att hyresvärden har rätt att bestämma om paraboler får sitta på husfasaden. Och flera liknande fall har förekommit även i Malmö. För tre år sedan blev sju hyresgäster vid värnhem vräkta o flera personer i Rosengård hotades med vräkning om de inte monterade ner antennerna. Johan Perup är jurist på hyresgästföreningen i Malmö och han har blivit uppringd av många oroliga hyrsgäster

- Oron finns hos de som redan har en parabolantenn monterad och som kanske redan har fått ett varningsbrev. Och om man får ett varningsbrev med hot om uppsägning gör ju att många blir oroliga, säger han till P4 Radio Malmöhus.

Inte nog med att parabolerna är fula hyresvärdarna har också argumenterat för att de kan utgöra en säkerhetsrisk, men enligt Johan Perup finns det ett starkare argument för att tillåta antennerna.

- Det viktiga är rätten till information. Vi lever i ett samhälle idag där människor flyttar från olika länder och man måste kunna ha möjlighet att kunna ta in information från sitt eget land och parabolantennen ger den möjligheten, fortsätter han.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning som troligen stärker hyresgästernas rätt till parabolantenner. Tills den är klar finns ett knep för att ha kvar sin antenn och samtidigt slippa vräkningshot, enligt Johan Perup:

- Det är om man köper en betongfot till parasoll. I den sätter man ett metallrör och i det kan man montera parabolantennen. Då står den löst monteras och det innebär att då bryter man inte mot ordningsföreskrifterna och då har man lika rätt att ha parabolantennen på sin balkong precis som man har att ha ett parasoll, ett bord eller en stol.