Allt färre har råd att åka på semester

Allt färre har råd att åka iväg på sin semester, det visar en rapport som LO gjort bland sina medlemmar. Och att inte ha upplevt någon semesterresa kan skapa ett socialt utanförskap, menar Annika Welinder, som undervisar på lärarutbildningen i Malmö.

Förra sommaren hade drygt var fjärde LO-medlem varken tillgång till semester eller fritidshus. Och Annika Welinder, som undervisar på lärarutbildningen i Malmö, säger att det är viktigt att lärarna har det i åtanke.

- Man kan inte utgå från att alla har möjlighet att åka på semester utan det är många elever som är hemma som kanske är ute och leker på gården eller balkongen. De har också upplevelser med sig men andra så det gäller ju att inte fokusera på att man har varit iväg. Är det så att man har elever som är hemma så kanske man inte ska ge uppgiften att skriva om sin semesterresa eller sommarlov utan prata om de upplevelser som eleverna varit med om.

Carina Persson från Helsingborg är ensamstående mamma till tre barn. Hon är sjukskriven förskolelärare och inkomsten ger inte möjlighet till några större resor.

- Det är tråkigt när alla andra åker iväg på semester. Man skulle vilja göra det för sina barn också. Jag kan inte göra någonting åt min situation utan de pengar jag har räcker till det jag måste.

Men det går att hitta billigare semesteralternativ. Just nu är Carina Persson och hennes barn på ett femdagars läger i Arild som församlingen i Helsingborg ordnar till ett billigt pris. Och dottern, Camilla Persson, uppskattar lägret.

- Det är roligt. Man får vara med kompisar och bada och bo fint vid havet.

Men drömsemestern vore en annan.

- Jag vill åka till något annat land där det är varmare.