Vanvårdade hundar omhändertogs

Nitton hundar omhändertogs av polisen en hundgård utanför Höganäs i torsdags. Ägaren polisanmäldes häromveckan för djurplågeri. Och efter att ha besökt gården och sett hur illa hundarna mådde beslöt Höganäs miljöchef, Richard Åkesson, att ingripa.

- Det här var bedrövligt. Där finns två före detta arbetsbodar där nio av de femton vuxna hundarna hölls och det var ju det värsta för det var begränsade ytor 1, 5 gånger 1,5 meter och de var avstängda från rastgårdarna. Det var hett därinne, stark ammoniakdoft och överhuvudtaget olidligt att vara där, berättar Richard Åkesson.

Mannen har haft hundar på tomten sedan slutet av 1990-talet och har sedan 2003 tillstånd att hålla 10 hundar för utbildning av vakthundar. Men vid polisens tillslag igår hittades dubbelt så många hundar. De har nu placerats ut på tillfälliga hem och undersöktes igår av veterinär. Men deras tillstånd var allt annat än bra.

- En hund gick knappt att få ut. Det var frågan om att skjuta den på platsen men det gick till slut att få ut den. En hund kunde knappt stå på sina ben, den hade väldigt svårt att gå när den fördes ut. Många var påverkade på ett eller annat sätt, förtvinade muskler och överhuvudtaget i stort behov av att komma ut, säger Richard Åkesson.

Polisen utreder nu om ägaren gjort sig skyldig till djurplågeri och vanvård, något som kan straffas med fängelse och böter. Och Richard Åkesson hoppas att mannen aldrig mer får ha hundar.

- På nämnden nu i augusti kommer jag föreslå att tillståndet som han har tas tillbaka och att nämnden ska begära av länsstyrelsen att lämna djurförbud.