Färre klagomål trots fler säsongsarbetare

I sommar är det 500 fler utlänningar som kommit för att säsongsarbeta i Skåne än förra året. Men trots den kraftiga ökningen är antalet klagomål på dåliga boendeförhållanden och låga löner färre än förra året.
- Det kan bero på att säsongsarbetarna inte vet vart de ska vända sig för att få hjälp sedan lantbrukareförbundet och kommunal gick samman, säger Claes Block, ombudsman på fackförbundet Kommunal till P4 radio Malmöhus. Arbetsgivaren är skyldig att ordna boende för alla säsongsarbetare. Bostäderna måste hålla en hyfsad standard, och ha toalett, dusch och kök, enligt Claes Block. Om facket får veta att det finns arbetsgivare som inte uppfyller sina skyldigheter, kan de se till att den arbetsgivaren inte får tillstånd att ta hit arbetare nästa år. Kommunal gör 40- 50 arbetsplatsbesök per år, bland annat för att kontrollera hur säsongsarbetarna har det. Många besök gör man efter tips från arbetare eller från allmänheten. Men trots att reglerna är ganska stränga finns det fortfarande exempel på hur säsongsarbetare blir utnyttjade. Claes Block säger att man försöker informera om att de kan vända sig till facket om de har problem. För några år sedan delade man ut broschyrer på polska om vad facket kan hjälpa till med. Broschyrer på fler språk är på gång. Men Claes Block tror att det fortfarande finns skillnader i hur säsongsarbetarna ser på facket jämfört med sina svenska kollegor. - Förr när fackföreningarna och arbetsgivarna var samma sak fanns det en misstro bland säsongsarbetarna mot fackföreningarna men det är ändrat nu. På sikt tror Claes Block att de kommer få säsongsarbetarnas förtroende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".