Hundar från Höganäs behöver inte avlivas

Hundarna som omhändertogs i Höganäs i veckan behöver troligen inte avlivas. Hundarna, som levde under dåliga förhållanden i trånga och smutsiga utrymmen med dålig ventilation, undersöktes i fredags av chefsveterinär Fredrik Danielsson på regiondjursjukhuset i Helsingborg.

- De var väldigt trevliga och alerta. Valparna var lite rädda. Men de var inte i något mentalt dåligt skick. Däremot har de ju inte vårdats på något bra sätt. De hade väldigt dålig päls, mycket ohyra och de var mycket smala, en del på gränsen till kraftigt avmagrade. Så att på det sättet var de inte välhållna, absolut inte.

Fredrik Danielsson har inte sett hundgården och den miljö som hundarna levde i men han tror inte att hundarna fått stryk och behandlats illa på det sättet, även om de negligerats och inte fått den omvårdnad de ska ha. Men av medicinska skäl tror han inte att någon av dem behöver avlivas. Och Fredrik Danielsson anser att det var rätt att djuren togs omhand.

- Ja, det tycker jag. Om man inte ser till att hundarna får behandling vid angrepp av ohyra som de här har och är i så dåligt skick vad gäller hullet så är det uppenbart att de inte har fått den omvårdnad som man kan förvänta sig och kräva av en djurägare.