"Handikappsplanen är ett fint paket utan innehåll"

Två tredjedelar av Sveriges kommuner har inte upprättat någon handlingsplan för handikappade, visar en undersökning som De Handikappades Riksförbund DHR har gjort.
Bland de kommuner i Skåne som inte har någon plan finns Lund, Ystad och Vellinge. Ken Gammelgård är ombudsman för DHR och menar att det finns en risk att man ännu en gång har gjort ett fint paket utan innehåll. - Den här planen kan återigen innebära att man lovar en sak men att det i praktiken inte händer någonting. Att man ändå lovar så mycket tror Kent Gammelgård beror på att trycket på regeringen om att göra Sverige tillgängligt för alla är så stort, både från handikappsrörelsen och internationellt. - Sverige riskerar ju att kommer efter på det här området, säger han. För 2 år sedan kom en utfästelse från riksdagen om en nationell handlingsplan att göra Sverige tillgängligt för alla senast år 2010. Varje kommun fick i uppdrag att upprätta en plan och att kartlägga vad som behöver göras. Att två tredjedelar inte har satt igång med det arbetet betyder, enligt Ken Gammelgård, att det blir svårt att hinna klart i tid. Det är inte första gången riksdagen har tagit beslut som inte har följts i handikappfrågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".