Politiker kände till vanvård av hundar

P4 Radio Malmöhus har berättat att miljökontoret i Höganäs länge känt till de dåliga förhållandena för de hundar som omhändertogs i torsdags men ändå inte agerat. Nu visar det sig att även politikerna i miljönämnden kände till problemen.

- Jag kan inte mer än beklaga och jag får ta på mig ansvaret som ordförande i miljönämnden att vi har litat för mycket kanske på vissa tjänstemän, säger Claes Pettersson, miljönämndens centerpartistiske ordförande i Höganäs.

Men han vill inte skylla ifrån sig ansvaret.

- Jag får ta det på mig ytterst och är det någon som begär min avgång så får ju jag ta det för detta att vi har haft en organisation som inte har varit i fas.

Det var i torsdags som 14 vuxna hundar och 4 valpar omhändertogs på en hundgård i Höganäs kommun, och då hade det varit känt länge att det fanns problem på hundgården. Det hade kommit in många klagomål och kommunens djurskyddsinspektör hade varit på platsen flera gånger. Hundägaren hade fått anmärkningar men bedömningen var att även om förhållandena inte var bra, så var de inte tillräckligt dåliga för att kommunen skulle ingripa. Men den bedömningen ifrågasätts. Miljöchefen Richard Åkesson säger att miljökontorets rutiner brustit eftersom man inte följt upp ärendet.

Den 22 augusti ska miljönämnden gå igenom vad som hänt. Och Claes Pettersson, miljönämndens ordförande förstår att många undrar varför inget gjordes åt hundarnas situation tidigare.

- Jag har själv undrat många gånger hur det kunnat fortgå på detta viset.

Men han har själv inte krävt att kommunen gjorde något.

- Jag har ju kanske varit känd lite grann för att gå in och lägga mig i lite för mycket emellanåt och därför har man kanske varit lite avvaktande i detta fallet.