Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet i Lomma

Vänsterpartiets viktigaste valfrågor i Lomma kommun

Social service
Vi anser att grundläggande sociala basfunktioner bör drivas i offentlig regi och inte vara föremål för spekulation i vinstsyfte. Vi säger nej till fler privatiseringar. Istället bör den del av vård och omsorg som lagts ut på privata företag återtas av kommunen. Den personal som arbetar med våra barn och gamla ska ha löner och arbetsförhållanden som gör att de trivs och stannar på sina jobb under längre tid. Våra barn och gamla ska inte tas om hand av springvikarier som egentligen vill göra något helt annat.

Vi vill att framtidens skolor ska prioritera kritiskt tänkande, kunskap och intellektuella färdigheter. Eleverna bör lära sig söka fakta, utvärdera, ta ställning och argumentera för sin sak. Det är skolans uppgift att fostra dem till demokratiska individer mogna att forma sin egen och världens framtid. För att klara denna uppgift krävs en personaltäthet som medger individuell handledning och särskild hjälp till svaga elever. Skolan är speciellt viktig för barn ur lägre samhällsklasser och för invandrare. Överklassbarnen kan alltid klara sig på ärvda meriter.

Bostadsbyggande
Lomma kommun har under lång tid prioriterat byggandet av exklusiva bostäder. Det har lett till en situation där människor tvingas flytta från kommunen när inkomsten förändras på grund av skilsmässa, pensionering eller arbetslöshet. Det har också bidragit till ökad segregation i vår region. Lomma och Vellinge lockar till sig höginkomsttagare medan ungdomar, ensamstående och invandrare ofta inte har annat val än att bo i Malmö.

Det är hög tid att ändra på detta. Väntetiden för en hyreslägenhet mer är flera år i vår kommun. Den som vill bo i Lomma måste därför ta stora lån för att köpa hus eller bostadsrätt. Skulle bostadspriserna sjunka måste du kanske sälja med förlust och i värsta fall bli skuldsatt resten av livet. Efter att den förra spekulationsbubblan för ca 10 år sedan hände det att lägenheter i hamnen fick skänkas bort. Människor som inte vill ska inte tvingas spekulera i sitt boende. Vänsterpartiet kräver att hyreslägenheter ska finnas som ett alternativ, och att kommunen ska se till att billiga lägenheter byggs.

Den borgerliga kommunledningen i Lomma arbetar i motsatt riktning. De har bestämt sig för att sälja ut våra kommunala allmännyttiga bostäder till privata fastighetsbolag. Nu finns en stopplag som hindrar detta, men om borgarna vinner riksdagsvalet kommer denna lag att avskaffas. En försäljning kommer att innebära högre hyror, inte bara i dessa bostäder utan i hela Lomma. Detta beror på att hyrorna i allmännyttan är riktgivande för vad privata ägare får ta ut.

Internationell solidaritet
Dagens värld är fullständigt rättslös. USA styr och ställer som de önskar, tar sig rätten att hota, mörda och invadera alla som inte faller USA-ledningen i smaken. Palestinierna svälts ut för att de röstade på ”fel” parti, Irak invaderas och ockuperas för att oljan ska kunna stjälas och nu hotar att göra samma sak med Iran. USA organiserar dödspatruller som mördar politiska motståndare i Irak och Sydamerika. Demokratiska principer och internationell rätt struntar USA högaktningsfullt i och FN kör man över när det passar. Sådan är Bushdoktrinen. EU accepterar liksom den svenska regeringen detta terrorvälde. Vi protesterar mot det i alla sammanhang. Kommunen bör upprätta kontakter med de som drabbas av detta terrorvälde och på olika sätt arbeta för en rättvis och jämlik värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".