Vänsterpartiet i Lund

Jobben.
Välfärd och god social service skapar fler jobb. Genom fortsatt ambitiös välfärds­politik ska Lund bidra till att skapa 200 000 nya jobb i den svenska offent­liga sektorn. Och kommunal service ska drivas i kommunal regi. Det blir både billigare och bättre. Därför lägger vi ett absolut veto mot fler privatiseringar och vill dessutom ta tillbaks verksamheter som nu ligger på entre­prenad. Lundabornas skattekronor ska inte hamna på pri­vata företagares vinstkonton.

Lönerna.
Alla vet att lönerna i kvinnodominerade yrken ligger lägre än i manligt dominerade yrkes­grupper. Många av kommunens anställda är just lågavlönade kvinnor. Alldeles för många har en lön som inte riktigt vill räcka till trots att man aldrig unnar sig något extra. En ensamstående mamma kanske kan ”räddas” av ett barnbidrag och ett underhållsbidrag runt den 20:e. Det är en bitter verklig­het för många.

Men på vänsterpartiets initiativ inleddes 2005 en unik satsning på jämställda löner. Detta är en konkret och viktig del i vår feministiska politik. 2005 anslog vi 7 miljoner kronor och i år hela 14 miljoner. Vi vill fortsätta med denna satsning! Det är helt enkelt inte rimligt att sam­hället byggs upp av underbetalt arbete. Ett rättvist Lund 2006–2010 måste istället byggas efter principen lika lön för likvärdigt arbete. Minskade klyftor skapar solidaritet och självständig­het. Jämställ Lund nu!

Bostäderna.
Om man är rik eller har rika föräldrar finns det gott om ”trevliga våningar” att köpa i Lund. Men för alla andra var situationen katastrofal för 4 år sen. Vi gick till val med löfte att bygga 1000 nya lägenheter per år. Och vi satte rejäl fart! I fjol påbörjades 1000 och i år uppåt 1200 nya bo­städer. Så läget är något bättre, men många fler bostäder behövs. Denna kraftfulla satsning ska fort­sätta! Nu prioriterar vi LKF som ska bygga små, ej lyxutrustade hyresrätter, så att ungdomar som vill flytta hemifrån, studenter som blir klara med sina studier och vanligt folk också kan hitta en bostad. Lund ska vara en levande stad, inte ett reservat för överklassen eller en högutbildad medelklass. Vi jobbar också för återinförandet av en kommu­nal bostadsförmedling där alla hyresrätter förmedlas.

Demokratin är också något som vi arbetar hårt för i Lund. Vi har en mängd skarpa förslag med bl.a. lokala demokraticentra och brukarstyrelser med elevmajoritet i gymnasierna. Frågor vi prioriterar likaså är att utveckla Lunds tätplats i miljöarbetet och arbeta för ett jämlikt Lund.

Vänsterpartiet är det öppna och demokratiska partiet som värnar om din integritet och framtid. Vi tar dina rättig­heter på allvar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".