Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna i Malmö

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 11.53

Visst är Malmö en fantastisk stad! Men vi tror också att Du håller med oss om att allt som händer i Malmö inte är lika fantastiskt.  Alldeles för många malmöelever går ut skolan utan att kunna läsa och skriva. Alldeles för många malmöbor saknar ett jobb att gå till. Alldeles för få företag startas i Malmö och de som finns här vänder sig ofta utanför Malmö när det är dags att nyanställa. Malmös barnfamiljer väljer att flytta till grannkommunerna då de inte litar på att Malmö kan erbjuda en bra förskola och trygg skolgång. Vår stad hänger helt enkelt inte med.

Detta är de tre viktigaste frågorna Moderaterna driver i höstens val!

Malmö behöver ett nytt arbetarparti.
Malmö behöver fler som arbetar. Det gäller både de som redan bor här, men också ny arbetskraft från andra länder. För den som är arbetsför men inte har ett jobb ska all kraft inriktas på att finna ny försörjning. Att arbeta är alltid bättre än att inte arbeta och lön är alltid bättre än bidrag. Moderaterna vill att alla som kan jobba också ska kunna få ett jobb. För att få fram fler jobb vill vi göra Malmö till Sveriges företagsvänligaste stad. Det innebär att vi tar bort krångliga hinder och byråkrati för att starta nya företag och för att de som redan finns ska kunna växa. Vi vill ta bort arbetsgivaravgifterna för de som jobbar inom tjänstesektorn, bara detta skulle ge 1500 nya jobb i Malmö.

Den som uppbär ersättning från samhället också ska prestera något. Passivt bidragsmottagande gagnar inte någon. Vi vill därför införa krav på motprestation för socialbidrag. Samtidigt inför vi en jobbgaranti så att bidragslösningen blir så kort som möjligt.

När man slutar nian ska man kunna stava till gymnasium.
I Malmö får alla gå i skolan. Tyvärr lär sig inte alla att läsa. I dag är det oroväckande många som halkar efter och inte har tillräckliga kunskaper när de går ut grundskolan. Var fjärde elev klarar inte ens kraven för gymnasiet. Gränsen mellan rätt och fel är ofta utsuddad, vikten av utbildning upplevs inte längre som självklar. Varför utbilda sig när många i ens närhet inte har ett jobb, men klarar sig ändå? Varför hålla sig innanför ramarna när fräckhet lönar sig och ingen reagerar när gränser passeras?

Moderaterna vill göra svenska språket till högsta prioritering för elever med annan språkbakgrund. I skolan vill vi höja lärarnas status och stärka deras roll som pedagogiska ledare. För att få tidig uppföljning av elever som inte hänger med vill vi införa kunskapsprov efter årskurs 2, 5 och 7. Vi tycker också att alla Malmös elever ska få välja skola – kommunal eller fristående. När det gäller betyg vill vi garantera skriftliga omdömen från första klass och betyg efter sjätte klass.

Malmö ska kännas tryggt – hela dygnet.
Malmö har fått ett nytt snabbt växande verksamhetsområde: Grov brottslighet. Det har gått så långt att många malmöbor är rädda för att gå ut när det blir mörkt. Vår lösning är nolltolerans mot brott. Alla sorters brott ska bekämpas, stora som små.

Ju snabbare brottslingar lär sig att brott inte lönar sig desto mindre skada hinner de göra. Därför vill vi att ungdomar ska få vara med och återställa skador de åsamkat. Vi vill dessutom se över straffbarhetsåldern.

Moderaterna vill dessutom att antalet poliser i Sverige skall utökas till 20 000 år 2010. Men det gäller inte bara fler poliser utan också vad polisen gör. Idag sitter alltför många poliser och gör administrativt arbete på grund av stora besparingar. Vi tycker att poliser ska få ägna sig åt polisarbete, inte administrativt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".