Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet i Sjöbo

I Miljöpartiet de Gröna tycker vi i att politiska beslut skall tas i solidaritet utifrån de levande varelsernas relation till sin omvärld. I solidaritet med kommande generationer. I solidaritet med världens folk. I solidaritet med människor i vårt eget land.

Under kommande mandatperiod vill miljöpartiet i Sjöbo lägga extra arbete på genomförandet av Simrishamnsbanan med en central stationsplacering och sträckning längs riksvägen. Simrishamnsbanans förverkligande kan ses inom ramen för en bra och miljövänlig utveckling som initialt är en kostsam investering men i långa loppet blir kostnadsbesparande. Den skapar dessutom bra förbindelser, kortar restider, ökar pendlingen och ger större möjligheter för människor att bo och arbeta på olika platser. Miljöpartiet  i Sjöbo kommun vill verka för tågtrafikens suveränitet som ett konkurrenskraftigt alternativ till bil.

Som ett led i detta vill miljöpartiet föreslå att kommunen tar fram en fördjupad översiktsplan för Simrishamnsbanan med förslag till markreservation.

Miljöpartiet vill också lägga extra arbetsinsatser på förverkligandet av att Sjöbo kommun blir en miljömedveten kommun och som en sådan erbjuder ekologiskt odlad mat, fri från giftiga substanser, inom skola och barnomsorg. Kommunpolitiskt bör det finnas ett långsiktigt miljöansvar för ökad livskvalitet och nya livschanser. Detta ansvar vill miljöpartiet ta genom att verka för möjligheterna till närproducerade  färska råvaror och underlätta för lokala matmarknader. Genom att införa ekologisk och giftfritt odlad mat i skola och barnomsorg vill vi ge den uppväxande generationen kunskap om och känsla för de ekologiska sammanhangen som ett led i ett hållbart samhälle där skyddet för livsförutsättningarna väger tyngre än kortsiktiga vinstintressen. Miljöpartiet vill använda lagstiftning och ekonomiska styrmedel så att kommunen agerar innanför de ekologiska ramarna. Som ett led i insikten om att jordens resurser är ändliga. Därför ger vi miljö-och överlevnadsfrågorna en central roll.

Miljöpartiet vill även arbeta för alla människors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter och med fokus på genusperspektivet i relevanta sammanhang. Det brister i jämställdhet i samhället. Detta är förutom att det är odemokratiskt även ohållbart i längden. I miljöpartiets vision om det hållbara samhället är jämställdhet en förutsättning. Miljöpartiet vill arbeta för verklig jämställdhet mellan män och kvinnor i olika sammanhang. Ex. genom att ta initiativ till att förändra de politiska arbetsformerna så att det blir möjligt för flera att delta utan att offra familjeliv och andra värden. Genom att ställa krav på och stödja regelbunden redovisning av resultat i de olika delarna i kommunens jämställdhetsplan. Vi kommer att rösta positivt vid ansökningar av medel för jämställdhetsprojekt, seminarier och utbildning av det samma. Ta initiativ till granskning av resultat vad gäller genusperspektivet vid ex. biståndsbedömningar. Verka för förslag till jämställda läromedel och pedagogik. Vidare röstar vi för föreslagna projekt för att motarbeta mobbing och sexuella trakasserier inom skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".