Fler vattnare riskerar åtal

Tre lantbrukare i Skåne har nu anmälts till åklagarmyndigheten i Malmö misstänkta för att ha trotsat länsstyrelsens bevattningsförbud och tagit vatten ur Vramsån.

Och fler ärenden kan komma att hamna hos åklagare, enligt Mats Åkesson som är vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

På grund av de låga vattennivåerna är det för närvarande förbjudet att ta vatten från till exempel skånska åar om man inte har särskilt beslut från miljödomstolen. Och länsstyrelsen är skyldig att lämna vidare de fall man sett eller fått in om det finns misstanke om brott. Om det sen blir åtal är en annan fråga, då krävs det mer än misstanke, alltså bevis så att målet kan leda till fällande dom.

Men misstankar finns det fler av. Länsstyrelsen arbetar just nu med ett 60-tal ärenden där antingen lantbrukare eller till exempel idrottsanläggningar misstänks ha bevattnat på ett otillåtet sätt. Och vissa av dessa kommer också hamna hos åklagare, enligt vattenhandläggare Mats Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".