Vänsterpartiet i Trelleborg

Utveckla Trelleborg – i balans

  • Det byggs mycket i Trelleborg nu och än mer är på gång. Vi vill att Trelleborg utvecklas i miljömässig, mänsklig och social balans. Idag byggs nästan enbart villor och bostäder med äganderätt, vi vill ha en mer blandad bebyggelse. Detta motverkar segregation och utanförskap. Hela kommunen ska utvecklas och den utbyggnad som sker ska följas av utbyggnader av skolor och förskolor, av kollektivtrafik och övrig offentlig service. Det intensiva nybyggandet får inte innebära att befintliga bostadsområden glöms bort, boendemiljön måste bli bättre även där.
  • Vi vill ha ett levande centrum och är därför negativa till de planer majoriteten har drivit igenom på ökad externhandel med försämrad miljö som följd.
  • Vi har länge efterlyst Pågatågstrafik till Malmö. Äntligen finns det planer kring detta och äntligen har kommunens negativa inställning mjukats upp. Vi vill att Pågatågsstationen placeras i centralstationens banhall, med en hållplats på öster i Trelleborg samt att trafiken görs attraktiv med minst ett tåg varje kvart i rusningstid.
  • Vi ser fördelar med att flytta E6:ans infart, om vägen genom Albäck och infarten längs kusten tas bort, om infarten läggs så att miljön vid skolorna inte försämras och om belastningen på Hedvägen kan begränsas. Detta har ännu inte visats. Vi ser ett behov av en Ringväg först när/om trafikmatningen till hamnen kan ske österifrån.

En utbildning för alla – ett livslångt lärande och en stimulerande kultur

  • Skolan i Trelleborg har varit i fokus i debatten en längre tid. Ambitionen att utveckla Trelleborgs skolor är värd att behålla, men förändringsarbetet måste utvärderas och följas upp. Och framförallt, det måste bli en betydligt bättre dialog. Ambitionerna måste matchas med de resurser som krävs för att spjutspetsskolan också ska få präglas av arbetsglädje och stolthet hos en personal som tillåts bli mer delaktiga i processen.
  • Kulturen har en stor roll i att främja kunskap, utveckling, delaktighet och demokrati. Mångkulturen främjar förnyelse och integration. Satsa på avgiftsfria museer och pedagogisk verksamhet i samarbete med skolorna. Utveckla Axel Ebbes konsthall. Gör biblioteken till kulturcentra med nya medier. Utökat stöd till teatergrupper. Satsa på en musikscen. Gör Grand till en kommunal bio och permanenta de Antirasistiska Filmdagarna.

Rättvisa och solidaritet – en öppen kommun

  • Kommunens kanske viktigaste uppgift är som stöd och hjälp i de skeden av livet då det finns behov av vård och omsorg. Kommunen ska vara tillgänglig även för funktionshindrade och åtminstone leva upp till de lagkrav som finns. Segregation och utanförskap ska motverkas. Som arbetsgivare ska kommunen vara ett föredöme i jämställdhets- och mångfaldsarbete.
  • Under denna mandatperiod har, efter vårt förslag, möjligheten att lägga medborgarförslag till kommunfullmäktige införts. Vi vill gå längre och låta nämnderna ha öppna sammanträden, öka insynen i kommunens bolag och starta ett demokratiutvecklingsarbete i samarbete med studieförbunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".