Klen uppslutning bakom Ungdomskraft

För att få fler unga att engagera sig i politiken har Region Skåne ett särskilt ungdomsorgan som kallas Ungdomskraft. Där ska ungdomar och ledande politiker träffas, men politikerna skolkar oftast från mötena.
Regionstyrelsens ordförande moderaten Carl Sonesson är en av politikerna som sitter med i Ungdomskraft men han har bara kommit till ett enda möte med ungdomarna. Ungdomskraft ska träffas åtta gånger om året och ska bestå av 18 ungdomar och åtta politiker. Men det är i genomsnitt bara hälften av ungdomarna och hälften av poltikerna som kommer. En som alltid kommer är 18-åriga Hanna Gunnarsson från Helsingborg. Hon tycker partiernas närvaro borde öka. - Vi är ju framtiden. Det är vi ungdomar som skall leva med de beslut som de fattar i fullmäktige. Därför är det ju väldigt viktigt att de tar till vara våra åsikter och träffar oss och hör vad vi säger för annars har de ju ingen grund i de beslut som de fattar, säger Hanna Gunnarsson. Men det finns partier som prioriterar mötet med ungdomarna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet till exempel och Skånes Väl som representeras av den främlingsfientlige framstegspartisten Allan Jönsson från Bjuv. - Vi får erfarenheter av att jobba med ungdomar och tar till oss tankegångar i många olika frågor där vi kanske är lite stelbenta och ungdomarna är mer flexibla, säger Allan Jönsson, Framstegspartist och Skånes väls representant i Region Skånes Ungdomskraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".