Ökad demokrati i Malmö

Malmö ska under hösten utreda möjligheten att införa systemet med så kallade medborgarförslag. Systemet innebär att vanliga kommuninvånare kan lämna förslag till fullmäktige för behandling och beslut.
- Man vill vitalisera och öka demokratin för allmänheten. - I stället för att gå via de folkvalda ombuden, de förtroendevalda, kan man själv väcka en fråga, säger Jan Hoffnell, sekreterare i Malmö kommunfullmäktige, till P4 Radio Malmöhus. En ändring av kommunallagen den 1 juli i år ger alla kommuner möjlighet att ta in förslag direkt från allmänheten till fullmäktige, men varje kommun måste själv skapa sin egen institution för systemet. I slutet av november kommer det nyvalda fullmäktige i Malmö ta ställning till systemet med medborgarförslag. - Malmö kommunfullmäktige är intresserad av demokratifrågor och vill ha en vitalisering av debatten så jag tror säkert att det finns en positiv inställning till systemet, säger Jan Hoffnell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".