Polsk vård billigare

Ett läkarhus som erbjuder svenska patienter operationer i Polen har nu öppnats i Malmö. Med billiga priser och korta operationsköer hoppas man locka över svenskarna till den polska vården.

– Det viktigaste är korta väntetider. Man kan få behandling på några dagar. Man kan också spara pengar, minst 30 procent, säger Jacek Lyko är verksamhetschef vid Läkarhuset Thomas Lowerton i Malmö.

Läkarhuset i Malmö har specialiserat sig på ögonsjukdomar, men kan även erbjuda bland annat ortopediska behandlingar och plastikkirurgi. Undersökningen sköts av en polsk läkare i Malmö och sedan reser patienten till Stettin i Polen för en eventuell operation. Efterbehandling och uppföljning sköts sedan i Malmö. Och det hela betalas i de flesta fall av Svenska försäkringskassan.

Hittills har det framför allt varit byggnadsbranschen som fått konkurrens från öst, men nu måste alltså även svenska läkare vänja sig vid konkurrensen från Polen. Eva Nilsson Bågenholm som är ordförande för Sveriges läkarförbund välkomnar utländska mottagningar, så länge det hela sköts på ett schysst sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".