Gotländska betor kan hamna i Skåne

Om Danisco driver igenom sitt krav att minska subventionerna till de gotländska sockerbetsodlarna, kan betodlingen på Gotland komma att läggas ned och flyttas över till Skåne. Det hävdar de gotländska betodlarna i en uppvaktning hos jordbruksminister Margareta Winberg.
Det var i samband med nedläggningen av sockerbruket Roma på Gotland som betodlarna där fick ekonomiskt stöd för att kunna sända betorna med båt till Simrishamn och sedan vidare på landsväg till Köpingebro utanför Ystad. Men nu vill sockerbolaget Danisco halvera sitt bidrag till den extra fraktkostnaden och om betodlingen på Gotland skulle upphöra innebär det att nästan 10 procent av betodlingen flyttas över till Skåne. De gotländska betodlarna är förbittrade på danskägda Danisco. - Det finns en moralisk förpliktelse för Danisco att ställa upp för Gotland, när man nu har lagt ned sockerbruket, säger jordbruksminister Margareta Winberg till P4 Radio Malmöhus. Men också på längre sikt, från 2006, hotas delar av den svenska betodlingen när nuvarande avtal går ut och flera låglöneländer kommit med i EU, till exempel Polen, Ungern och de baltiska länderna. - Ambitionen från statens sida är att vi ska kunna upprätthålla en sockerproduktion i Sverige också på sikt, säger Margareta Winberg. Men om den ska ligga kvar på nuvarande nivå vill Margareta Winberg inte uttala sig om. - Ingen politiker kan styra över vad som händer när regleringen upphör och produktionen sker på marknadens villkor. - Då är det också svårt att sia om nivån på produktionen, säger Margareta Winberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".